Стотици дози от ваксината срещу Covid-19 на AстраЗенека се изхвърлят всеки

...
Стотици дози от ваксината срещу Covid-19 на AстраЗенека се изхвърлят всеки
Коментари Харесай

Шведският модел: изхвърлят се стотици дози АстраЗенека, никой не ги иска

Стотици дози от имунизацията против Covid-19 на AстраЗенека се изхвърлят всеки ден в Стокхолм, защото хората отхвърлят да бъдат ваксинирани с този препарат, съобщи през вчерашния ден пред шведската социална телевизия СВТ Йохан Стируд, ръководител на Стокхолмската здравна асоциация. „ Ако имунизациите не се слагат в избран интервал, откакто флаконите са извадени от хладилника и са отворени, те би трябвало да бъдат изхвърлени “.

Стируд е безапелационен, че ваксиниранто би трябвало да продължи. Призивите обаче не са задоволителни – от ден на ден хора анулират часовете си са имунизиране, откакто схванат, че наличният препарат е на АстраЗенека. Те нямат право да избират с коя ваксина да се ваксинират, само че получават предварителна информация за това какво им се е „ паднало “ преди да отидат за часа си.

„ В моята болница бяхме възнамерявали имунизиране на 150 пациенти на възраст над 65 години с диабет. Имаше 20, които се отхвърлиха преди  часа си и седем, които си потеглиха, откакто схванаха коя ваксина ще получат. Един сподели: „ Не желая да умра “ и си потегли незабавно “, споделя лекар Мария Тарангер пред Göteborgs Posten. За страдание, ваксини не се изхвърлят единствено там – разказахме ви и за сходни случаи в Германия още през февруари. Франция пък обмисля комбинирано имунизиране – с доза от препарата на АстраЗенека и втора доза на иРНК ваксина. Вижте повече ТУК. У нас смесването на ваксини също към този момент е разрешено.

Агенцията за публично здраве на Швеция и държавното управление подчертаха, че изгодите от имунизацията са доста по-големи от нейните опасности. Позовават се на препоръките от Световната здравна организация и Европейската организация по медикаментите, които считат, че страните би трябвало да продължат да употребяват имунизацията на компанията АстраЗенека, тъй като е безвреден и ефикасен метод за попречване на затруднения от Covid-19.  Решението за прекъсване на разпространяването на имунизацията обаче отслаби доверието. В момента е целесъобразно да се употребява единствено при хора над 65 години в Швеция след известия за редки тромбози.

Съседните  Норвегия и Дания към момента не употребяват препарата, като броят на новозаразените там е по-нисък от този в Швеция. Скандинавската страна бе обект на рецензии от началото на пандемията поради нейната тактика за справяне с ковид. Властта реши да се довери на популацията си и заложи на рекомендациите, а не на възбраните. Страната разчита най-много на доброволни ограничения, фокусирани върху общественото разграничаване, положителната хигиена и целенасочените правила, които държат учебните заведения, магазините значително отворени – метод, който бе признат със смесени усеща, само че спести стопанската система от огромна част от ударите, понесени в цяла Европа.

Стратегията й изглеждаше  успешна – както към този момент писахме, че смъртността там е измежду най-ниските спрямо множеството от другите европейски страни, макар че по този начин и не наложи локдаун. Данните на статистическата организация на Европейския съюз Евростат разкриват, че Швеция е имала 7,7% повече смъртни случаи през 2020 година спрямо предходните четири години. Белгия и Испания пък, които влизат от локдаун в локдаун, имат скок надлежно от 16,2% и 18,1% в смъртността.  Сравнително положителното справяне с пандемията обаче е възпрепятствано от усложнения имунизационен развой, а през април тази година случаите на новозаразени в Швеция доближиха своя пик.

 
Европа против АстраЗенека: здравен или политически проблем?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР